50 tinten grijs

Een paar weken geleden schreef ik over het korte fragment dat ik las van het boek “50 tinten grijs” van E.L. James. Het fragment zorgde ervoor dat ik toch wel nieuwsgierig naar het boek geworden was en daarom kocht ik het digitale boek en nam me voor deze in mijn vakantie te gaan lezen.
Nieuwsgierig geworden door alle verhalen die ik over het boek hoorde moest ik me nog wel even inhouden om niet alvast in het boek te beginnen, maar toen ik in het vliegtuig onderweg naar Amerika zat mocht ik dan eindelijk beginnen….

En toen, na alle hooggespannen verwachtingen konden de eerste 100 bladzijden me niet echt boeien en heb ik de rest van de tijd in het vliegtuig doorgebracht met het spelen van spelletjes en het kijken van een filmpje en de rest van de vakantie heb ik het boek niet meer geopend.

Totdat ik me gisteravond lichtelijk verveelde en besloot het boek er toch maar weer bij te pakken om te proberen het verder te gaan lezen. Vanaf bladzijde 120 ongeveer wekte het plotseling mijn interesse en nieuwsgierigheid en kon ik ineens niet meer stoppen met lezen. De laatste 30 bladzijden las ik vanochtend. (het boek telt 526 pagina’s)

Het verhaal gaat over de jonge Anastasia die haar zieke vriendin mag vervangen om de schatrijke Christian Grey te gaan interviewen voor het studentenblad en hem vanaf dat moment niet meer uit haar hoofd kan zetten. De aantrekkingskracht blijkt wederzijds maar al snel blijkt dat het geen vrolijke en romantische liefdesrelatie zal gaan worden. Christian blijkt er vreemde liefdesbedrijfpraktijken op na te houden en Anastasia weet niet helemaal zeker of ze daar wel mee kan leven.

Eigenlijk is dit het hele plot van het verhaal, Anastasia weet niet zeker of ze die vreemde praktijken wel aankan maar is ondertussen smoorverliefd op deze man. Christian is helemaal in de ban van Anastasia en doet in deze relatie meer concessies dan hij ooit gedaan heeft en hieruit blijkt dan ook dat ze een speciaal plekje in zijn hart veroverd heeft. Hoogstaande literatuur is het niet, maar wie had dat wel verwacht van een “huisvrouwenpornoboek” ? Er komt ontzettend veel seks voor in het boek maar uiteindelijk betreed Anastasia de “speelkamer” tijdens de 526 bladzijden maar 2 keer en dat valt dan nog weer mee (of tegen) toch ?

Echte diepgang zit er niet echt in het verhaal, er wordt niet ver ingegaan op de karakters van de hoofdpersonen en eigenlijk draait het dus alleen maar om seks. Ik ben tijdens het lezen ook wel nieuwsgierig geworden naar bijvoorbeeld de zaken waarmee Christian zijn geld verdiend en zou ik ook nog wel graag willen weten hoe het uiteindelijk met Kate en Elliot afloopt. De afloop van het boek is trouwens niet helemaal zoals in de bouquetreeks en zorgt ervoor dat ik toch maar snel ga beginnen in deel 2. Overal op het internet zijn recensies van journalisten en lezers te vinden die niet heel erg positief over het boek zijn maar de boeken zorgden wel voor een groeiende omzet in de sexshops en men spreekt in Engeland zelfs de verwachting uit dat het boek voor een heuse babyboom zal gaan zorgen, ik ben benieuwd ! .

Update: Inmiddels Vijftig tinten donkerder ook gelezen, ik schrijf er binnenkort over !

 

 

This entry was posted in Plog and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *