Mijn baan bij Look Good…Feel Better

Regelmatig wordt mij gevraagd wat ik nu precies voor werk doe en wat de Stichting Look Good…Feel Better nu precies doet, hieronder leg ik het jullie uit:

De Stichting Look Good…Feel Better

De stichting Look Good…Feel Better geeft op een positieve manier tips en adviezen op het gebied van uiterlijke verzorging bij kanker.Tijdens de behandeling van de ziekte is er vanzelfsprekend erg veel aandacht voor de behandeling en eventuele genezing ervan maar heel weinig aandacht voor de (tijdelijke) uiterlijke veranderingen die de patiënt ondergaat. Het geven van tips en adviezen doen we o.a. door het geven van workshops in ziekenhuizen. Deze workshops zijn bedoeld voor patiënten van het eigen ziekenhuis, en worden voor groepen van maximaal 12 deelnemers door vrijwilligers zo’n 4x per jaar gegeven. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 72 ziekenhuizen die de workshops aanbieden aan hun patiënten. Uitgangspunt is dat de workshops niet commercieel en productneutraal zijn en dat ze gratis toegankelijk moeten zijn voor de deelnemers. Tijdens de 2 uur durende workshop gaan de deelnemers aan de slag aan de hand van een 12-stappenplan, ze ontvangen een mooie toilettas met de benodigde (door verschillende cosmeticamerken gedoneerde) producten die na afloop als goodiebag mee naar huis genomen mag worden.

Mijn werk als regiocoördinator

Samen met 2 andere collega’s werk ik als regiocoördinator bij Look Good…Feel Better, Henriëtte coördineert de workshops in Midden Nederland en Katrien doet dat voor het Zuiden. We werken in totaal met 6 dames bij de stichting, Petra is directeur, Josien programmamanager en Wies is secretaresse. Allemaal hebben we een part-time functie, de regiocoördinatoren werken 20 uur per week.

Op dit moment coördineer ik de workshops in 24 ziekenhuizen. Op de kaart hieronder is te zien dat mijn regio vrij groot is, alleen het ziekenhuis in Beverwijk valt onder de verantwoordelijkheid van mijn collega Henriëtte.

In ieder ziekenhuis zijn ongeveer 6 vrijwilligers voor ons actief, per team een aantal schoonheidsspecialistes/visagistes en minimaal 2 haarwerkers. In mijn regio zijn dat dus ongeveer 144 vrijwilligers. In elk ziekenhuis vinden zo’n 4 workshops per jaar plaats. Ik onderhoud de contacten met de ziekenhuizen en vrijwilligers en ben verantwoordelijk voor een goede organisatie en kwaliteitsbewaking van de workshops. Wanneer een ziekenhuis van start gaat met het Look Good…Feel Better programma organiseren we een promotieworkshop voor het personeel waarvoor we iedereen die iets te maken heeft met de behandeling van kankerpatiënten uitnodigen. Het ziekenhuis zorgt namelijk voor de aanmelding van deelnemers voor iedere workshop en dus moet iedereen binnen het ziekenhuis op de hoogte zijn van de mogelijkheid. Ik geef voorafgaand aan zo’n workshop een presentatie over Look Good…Feel Better, wie we zijn en wat we doen en vervolgens laat het team het personeel ervaren hoe het er tijdens de ochtend aan toe gaat door het geven van een “echte” workshop. Doordat ze de workshop dan zelf ervaren is het voor hen gemakkelijk hun enthousiasme over te brengen op patiënten. Voor ieder nieuw op te starten ziekenhuis ga ik op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dit doe ik via onze eigen database en als ik daarin niemand kan vinden moet ik creatief zijn…. Soms krijg ik via vrijwilligers in andere ziekenhuizen tips en af en toe pak ik gewoon het telefoonboek om op zoek te gaan naar eventuele nieuwe vrijwilligers.

Mijn werkzaamheden als regiocoördinator zijn eigenlijk heel erg divers, de ene dag ben ik bezig nieuwe vrijwilligers te zoeken en de andere dag ben ik onderweg om een bezoek aan een workshop te brengen. Dit jaar heeft Look Good…Feel Better zich voorgenomen de naamsbekendheid van de workshops te gaan vergroten en daarom leg ik nu binnen de ziekenhuizen ook veel contacten met de afdeling communicatie. Samen met hen kijk ik naar de mogelijkheden die er zijn om via de lokale pers publiciteit te genereren. Na afloop van iedere workshop krijg ik van de workshopleider een evaluatieformulier en aan de hand daarvan zorg ik dat er voor de volgende workshop weer voldoende toilettassen verzonden worden en ook kan ik de deelnemersaantallen op deze manier in de gaten houden. Als er steeds minder deelnemers naar de workshop komen kijk ik vervolgens samen met de contactpersoon van het ziekenhuis naar de mogelijkheden die er zijn om weer volle workshops te krijgen.

Ik ben niet bij iedere workshop in elk ziekenhuis aanwezig maar probeer in ieder geval 1x per jaar een bezoek aan ieder ziekenhuis te brengen. Daarnaast vindt er ieder jaar in elk ziekenhuis een evaluatie plaats waarbij we samen met het team en het ziekenhuis de afgelopen workshops evalueren en kijken naar eventuele verbeterpunten. Tussendoor bezoek ik de ziekenhuizen en teams alleen als er bijzonderheden zijn, dat is bijvoorbeeld het geval als er een lustrum gevierd wordt (in veel ziekenhuizen worden de workshops inmiddels al meer dan 5 jaar georganiseerd) of als er een open dag of infoavond is. Ik woon natuurlijk zelf in het noorden van het land en het kantoor van de stichting is in Zeist. Ik werk dus veel thuis maar ben gemiddeld 1x per 2 weken op kantoor te vinden. Al met al krijg ik mijn 20 uren per week qua werk gemakkelijk vol, de ene week werk ik iets meer en de andere week wat minder. In mijn werktijden ben ik dan ook behoorlijk flexibel, alhoewel ik ook best weet dat dat een valkuil kan zijn.

Mijn baan bij Look Good…Feel Better is eigenlijk vooral heel leuk en afwisselend, ik kreeg de functie begin 2011 nadat ik al sinds 2006 actief was geweest als vrijwilligster. Binnenkort zal ik ook mijn werk als schoonheidsspecialiste weer op gaan pakken in een eigen schoonheidssalon en het zal dus qua werk drukker gaan worden maar ik heb er zin in !

Wil je nog meer weten over de stichting Look Good….Feel Better ? Klik dan hier.

This entry was posted in Plog and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *